ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΣΕ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ & ΠΟΔΗΛΑΤΑ

ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΣΕ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ, ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ & ΠΟΔΗΛΑΤΑ

Αυτή η θεματική ενότητα είναι από τις πιο δημοφιλής και σημαντικές, αφού περιλαμβάνει τις δράσεις που δεν υλοποιούνται εντός ορίων στην παραλία, αλλά με αφετηρία ή τερματισμό την παραλία και ονομάζονται στην διεθνή ορολογία ως Things to do, Places to see, Attractions.

Σε κάθε παραλία που θέλει να κάνει τη διαφορά, να αναδειχθεί ως τουριστικος προορισμός, τα αξιοθέατα, τα μέρη που αξίζει κάποιος τουρίστας να επισκεφτεί, πρέπει να είναι σε κοντινή απόσταση. Στην Ελλάδα αυτό μπορεί να αποδειχθεί ένα πλεονέκτημα, αλλά και να αποκλείσει την προοπτική κάποιων παραλιών που είναι μακριά από αξιοθέατα.

 

Χαρακτηριστικές κατηγορίες αξιοθέατων είναι τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τα σημεία φυσικού κάλλους (φαράγγια, λίμνες, καταρράκτες, ηφαίστειο, οροπέδια, κτλ) που ελκύουν και δραστηριότητες περιπέτειας και αδρεναλίνης, δασικό περιβάλλον προστατευμένο με μονοπάτια για πεζοπορίες και ποδηλατικές εκδρομές, επισκέψιμα εργαστήρια αγροτικών τοπικών προιόντων (ελαιοτριβεία, οινοποιία), θεματικά πάρκα, ζωολογικοί κήποι, ιστορικά στάδια (Ολυμπία, Μεσσήνη, Δελφοί), γήπεδα, αθλητικές εγκαταστάσεις, γκολφ, κέντρα spa.

 

Εφόσον υπάρχουν σημαντικά αξιοθέτα κοντά στην παραλία, οφείλουν όλοι οι επαγγελματίες της παραλίας να τα διαφημίζουν δωρεάν στους πελάτες τους, διότι αποτελούν λόγο για να έρχονται όλο και περισσότεροι τουρίστες, με αποτέλεσμα το κοινό όφελος για όλους. Οι τουρίστες που διαμένουν σε τουριστικά καταλύματα μπροστά από την παραλία σας συνήθως επιλέγουν τουλάχιστον μία εκδρομή μισής ή ολόκληρης μέρα (half - full day) σε κάποιο αξιοθέατο, κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Με ποιους τρόπους θα μετακινηθούν οι τουρίστες; Θα περπατήσουν σε πολύ κοντινά αξιοθέατα, θα πάρουν μέσα μαζικής μεταφοράς, θα πάρουν ταξί, θα πάνε με τουριστικό πούλμαν και μίνι βαν, με τουριστικό τρενάκι (μια πολύ πετυχημένη πρακτική, πχ. Πλατανιάς, Χανιά). Οι πιο δημοφιλείς επιλογές είναι η ενοικίαση αυτοκινήτου ή μηχανής,  η ενοικίαση ποδηλάτων (με αυτόνομη ή συνοδευόμενη εκδρομή) και η συμμετοχή σε πεζοπορικές εκδρομές από γραφεία.